Sikeresen lezajlott az I. GreenBee konferencia

Az I. GreenBee konferenciát 2018. november 14-én tartottuk Sopronban, a Soproni Egyetem Ligneum Látogatóközpontjában. A rendezvényt dr. Bidló András, az Erdőmérnöki Kar dékánja nyitotta meg. A megnyitót követően sorrendben az alábbi előadások hangzottak el:

  • A megnyitót követően Horváth-Szováti György a KÖVET Egyesület képviseletében ismertette az Egyesület Drawdown projektjét.
  • Lakatos Ferenc a méhek és az ember kapcsolatáról tartott előadásában bemutatta a mézelő méh (Apis mellifera) jellemző tulajdonságait.
  • Kovács Zoltán a biomonitoring fogalmát, típusait, valamint a méhcsaládok biomonitoring feladatokra való alkalmasságát ismertette előadásában.
  • Rétfalvi Tamás a GreenBee projekt új fejlesztési irányáról, az okos kaptárokról tartott előadást, bemutatta a fejlesztés folyamatát, elért eredményeinket és a további fejlesztési elképzeléseket.
  • Csanaki Zsuzsa az Audi Hungária Zrt. képviseletében a vállalat környezetvédelmi programját, eredményeit és az Audi méhészet kialakítását ismertette a résztvevőkkel.
  • Szabó Piroska a GreenBee projekt során elért kémiai analitikai eredményeinket mutatta be, kiemelve az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. biatorbágyi központjában folyó kutatásunk érdekességeit.

Az előadásokat követően a közönség részéről megfogalmazott kérdések is azt mutatták, hogy a téma valóban fontos, aktuális és közérdeklődésre tart számot.

Az ebéd után az Erdőmérnöki Kar Kémiai Intézetében került sor a laboratórium bemutatására, s a további felmerült kérdések megvitatására. Az Intézetben a konferencia résztvevői megismerhették a minták előkészítésének és kiértékelésének folyamatát, az értékelés során adódó nehézségeket.